Jara pšenica [Soft Wheat (Spring)]

Jara pšenica postaja vse bolj priljubljena, saj pridelovalci vidijo prednosti te kulture kot orodja za upravljanje kolobarjenja, delovnih obremenitev, nižjih stroškov pridelave in zatiranje plevela.

Zgodnje zatiranje plevela je ključ do uspeha jarih pridelkov. BASF ponuja učinkovite možnosti zatiranja plevelov, saj populacije trav in širokolistnih plevelov negativno vplivajo na kakovost zrnja, žetev in izgubo pridelka. Učinkovita strategija zatiranja plevelov mora prav tako upoštevati potrebo po preprečevanju razvoja odpornosti plevelov.

Če plevelov ne zatiramo:

  • se povečuje obremenitev tal s semeni plevelov, kar negativno vpliva na druge poljščine pri kolobarjenju,
  • zmanjšuje se učinkovitost kombiniranja,
  • vzorci zrna se kontaminirajo s semeni plevelov,
  • potencialno se zvišuje raven vlage v slami in zrnju ter žetev zamuja,
  • pred žetvijo je nujno izsuševanje,
  • zvišujejo se stroški sušenja,
  • obstaja vpliv na žito za prodajo, npr. ko je potrebna visoka kakovost za proizvodnjo slada in semenskih zrn,
  • poveča se tveganje za razvoj odpornosti.

Pri oblikovanju načrta za zatiranje plevelov je treba upoštevati naslednje:

  • najpogosteje targetirani pleveli pri jarih žitih in tleh,
  • odpornost širokolistnih plevelov in možna območja prejšnjega slabega zatiranja plevelov,
  • oznaka BASF in odobritev EAMU za žita.

Najpogosteje targetirani pleveli pri žitih

Glede na naravo letnega časa lahko jara žita napadejo drugačni pleveli kot zimska žita, in sicer zaradi drugačnega vzorca vznikanja plevelov. Ker 80 % njivskega lisičjega repa jeseni vzklije s pravo vlago, je gojenje jarih žit lahko koristno za zatiranje tega plevela, saj je plevel s škropljenjem mogoče uničiti jeseni.

Ključni pleveli, na katere moramo biti pozorni pri jarih žitih, so:

  • njivski slak,
  • črna gorčica,
  • njivska gorčica,
  • navadna loboda,
  • bela loboda,
  • divji peteršilj,
  • navadni dihnik,
  • navadni zebrat,
  • dresen,
  • ščavjelistna dresen,
  • breskova dresen,
  • gluhi oves,
  • kultivirani oves.

Vrh